ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultura moldovenească a devenit mai rezistentă la dezastrele naturale, constată FAO

09:41 | 11.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Autoritățile moldovenești și Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) au implementat cu succes un proiect de patru ani pentru creșterea rezistenței la secetă în rândul fermierilor mici, ajutându-i să adopte tehnologii moderne de irigare și cele mai bune practici în domeniu. Sprijinul financiar a fost acordat de guvernul Ungariei, informează MOLDPRES.

"Credem că există încă o mulțime de oportunități neexploatate în sectorul agricol. Companiile maghiare sunt gata să participe la modernizarea agriculturii moldovenești cu furnizarea de tehnologii de vârf", a declarat Aniko Juhász, Secretar de stat adjunct al Ministerului Agriculturii din Ungaria în cadrul evenimentului de totalizare al proiectului, desfășurat pe 10 octombrie.

Secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a menționat, la rândul său, că "fermierii au avut nevoie de sprijin pentru adoptarea irigației la nivel de fermă și pentru a putea utiliza în mod optim sistemul îmbunătățit". "FAO, ca organizație bazată pe cunoaștere, deține o multitudine de informații și expertiză cu privire la cele mai bune practici pentru irigare, fiind astfel foarte bine poziționată pentru a realiza acest proiect și suntem recunoscători pentru rezultatele obținute", a spus el.

În cadrul proiectului au fost create zece loturi demonstrative cu tehnologii de gestionare a apei în regiunile centrale și de sud ale Republicii Moldova, regiuni care sunt cele mai expuse secetelor recurente. Fermierii mici au beneficiat de echipamente moderne de irigare și de instruire privind funcționarea și întreținerea lor corespunzătoare. Loturile demonstrative au găzduit ulterior evenimente de instruire cum ar fi școli de fermieri și zile ale câmpului, în care mai mult de 350 de alți agricultori au învățat despre impactul pozitiv al irigării propriilor terenuri.

Proiectul a susținut, de asemenea, 380 de specialiști din serviciile de extensiune locală și reprezentanți ai asociațiilor utilizatorilor de apă oferindu-le instruiri, consolidând capacitățile lor în tehnologiile moderne de irigare și cele mai bune practici. "Diseminarea largă și adoptarea celor mai bune practici de irigare vor contribui la gestionarea durabilă a resurselor de teren și de apă în contextul schimbărilor climatice", a declarat Raimund Jehle, Reprezentant FAO în Republica Moldova. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18009110

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!