ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul unui râu care trece prin Vulcăneşti a fost reabilitat cu susţinerea UE

12:25 | 11.10.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Un sector al râului Cahul, care trece prin orașul Vulcăneşti, a fost reabilitat datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Astfel, va fi evitată inundarea mai multor gospodării care aveau de suportat consecinţele precipitaţiilor, transmite MOLDPRES.

Primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglo, a afirmat că din cauza inundațiilor administraţia pierdea anual peste două milioane de lei, adică aproximativ 15% din bugetul local. „Prin proiectul de curățare a albiei am rezolvat problema inundațiilor, noroiului și a infecțiilor generate de toate deșeurile aruncate pe malul râului", a precizat Victor Petrioglo.

Costul total al proiectului de curățare și amenajare a râului Cahul este de circa 127 mii de euro, dintre care 70 mii de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar diferența a fost acoperită din bugetul UTA Gagauz-Yeri și cel al comunității. 

Din acești bani, au fost curățate malurile râului, a fost adâncită albia și au fost construite căi de acces la râu. Următorul pas este crearea unei zone de agrement pe marginea râului Cahul.

Lucrările de la Vulcăneşti au fost posibile cu asistența Uniunii Europene, oferită prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. SARD are un buget total de 6,5 milioane de euro și intenționează să intensifice colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și dintre organizațiile regionale din UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu) 

img18009121

img18009121

img18009121

img18009121

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!