ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM anunță că toți doritorii vor putea procura seturi de monetărie cu cele patru monede noi de 1, 2, 5 și 10 lei

10:43 | 15.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat astăzi că a luat decizia de a emite seturi cu monedele de 1, 2, 5 și 10 lei, în scop de reprezentanță, numismatic sau în calitate de suvenir. BNM a aprobat hotărârea respectivă „la numeroase solicitări parvenite de la instituții publice, organizații comerciale, agenții de turism și cetățeni”, informează MOLDPRES.

Înainte de a plasa comanda de producere, banca centrală solicită potențialilor cumpărători să indice cantitățile indicative pe care ar dori să le procure, fără obligații contractuale la această etapă. Aceștia sunt rugați să expedieze o cerere preliminară la adresa electronică operatiuni.numerar@bnm.md până pe data de 31 octombrie 2018.

Seturile vor putea fi procurate de la BNM de către instituțiile guvernamentale, iar de ceilalți doritori, agenți economici sau persoane fizice - de la băncile licențiate.

Pe lângă cele patru monede, prezentate pe avers și revers, setul conține o descriere a specificațiilor tehnice și a elementelor de siguranță, precum și legenda acestora în limbile română și engleză.

Monede metalice de 1, 2, 5 și 10 lei au fost puse în circulație la 28 februarie 2018. Este pentru prima oară când BNM emite monede metalice cu aceste valori nominale. Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală.

Potrivit Băncii Naționale, noile monede au fost introduse urmare unui amplu studiu economic privitor la utilizarea banilor în numerar în Republica Moldova și pe plan internațional. Potrivit acestuia, bancnotele cu valoare mică utilizate în Republica Moldova au intrat în „zona de monetizare” – definită prin folosirea lor frecventă pentru cumpărături zilnice – ceea ce explică uzura lor rapidă. Banca Națională a Moldovei a angajat consultări publice, în vara-toamna anului trecut, cu experți independenți, autorități locale și centrale, reprezentanți ai mediului de afaceri și bancar, care au confirmat concluziile formulate de studiul BNM. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18009213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!