ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Calea Ferată din R. Moldova va avea 12 locomotive noi

14:40 | 06.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 nov. /MOLDPRES/. Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” va achiziţiona 12 locomotive magistrale noi. Un contract în acest sens a fost semnat, astăzi, la Chișinău, de administrația CFM și reprezentanții companiei americane General Electric Transportation, comunică MOLDPRES.

Directorul CFM Iurie Topală a menţionat în cadrul evenimentului de semnare că locomotivele vor costa 45 milioane de euro, iar compania producătoare are obligaţia să le livreze până în anul 2020.

Conform sursei citate, licitația pentru achiziționarea locomotivelor s-a desfășurat în două etape, care au presupus analiza condițiilor tehnice și financiare ale ofertei. În cadrul primei etape au fost depuse cinci oferte tehnice, iar în cea de-a doua, s-au depus doar două dintre dosare. Acestea au fost selectate de o comisie de experți de la BERD și BEI precum și specialiști de la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

Locomotivele vor avea o capacitate a motorului de 2982 Kw și vor corespunde standardelor ecologice. Acestea vor circula pe întregul traseu din R. Moldova şi vor fi implicate mai mult în transportul de marfă.

Planul de achiziționare a locomotivelor face parte din Proiectul de Restructurare și Reorganizare a Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Costul total al acestuia este de 110 milioane de euro, dintre care 5 mln sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate, alte 250 de mii de euro sunt acordate pentru punerea în aplicare a sistemului informațional de management al energiei, iar 1,5 mln de euro sunt alocate pentru asistența tehnică din Fondul special al acționarilor BERD.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18009922

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!