ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei localități din centrul țării au creat un traseu de turism rural

17:14 | 09.11.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Trei localități din centrul țării - Ciorești (Nisporeni), Dolna și Micleușeni (Străşeni), au creat traseul de turism rural „Dor de Codru”, care a fost lansat astăzi, la o poartă simbolică din Cioreşti. Traseul include 20 de destinaţii, amplasate în locuri pitorești, codri seculari, la pensiuni agro-turistice, cu participarea meșterilor populari din regiune, transmite MOLDPRES.

Traseul turistic va spori atractivitatea acestei regiuni. Un flux mai mare de turiști va stimula locuitorii din cele trei comunități implicate să dezvolte servicii și produse adiționale, astfel generând venituri suplimentare. Prin urmare, mai multe familii îşi vor putea asigura venituri decente acasă, fără necesitatea plecării peste hotare.

„Astăzi nu suntem doar martori la lansarea unui nou traseu turistic în R. Moldova, ci dăm start unui motor funcțional care va aduce venituri și oportunități economice pentru cei 6.000 de cetățeni din cele trei localități. Acest proiect este special, deoarece reflectă cum pot fi obținute rezultate remarcabile prin implicarea activă a băștinașilor în dezvoltarea locală”, a menționat Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU și reprezentant permanent PNUD în Republica Moldova.

Crearea traseului „Dor de Codru” este o iniţiativă lansată de autoritățile locale și băștinași, cu sprijinul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Migrație și dezvoltare locală”, finanţat de Uniunea Europeană. Pentru dezvoltarea acestui traseu turistic, Guvernul Elveției a acordat 50 mii de dolari, administrațiile locale au alocat circa 22 mii de dolari, iar băștinașii au donat peste 8.000 de dolari.

„Acest proiect este în deplină concordanță cu prioritățile strategice ale Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova. Cele trei comunități au demonstrat că o guvernare locală eficientă nu poate avea loc fără planificare participativă și dezvoltare economică locală eficientă”, a declarat la evenimentul de lansare a traseului turistic Caroline Tissot, directorul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova.

Proiectul "Migraţie şi dezvoltare locală" este parte a unei intervenții multianuale a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în domeniul migrației și dezvoltării şi este implementat în perioada 2015 – 2018 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă.

În total, 40 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul ţării noastre sunt parte a proiectului (25 în etapa I şi 15 în etapa II).

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18010071

img18010071

img18010071

img18010071

img18010071

img18010071

img18010071

img18010071

img18010071

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!