ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova se desfășoară în premieră un festival internațional de proză

18:00 | 29.11.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Un festival internațional de proză cu genericul „Quadrat” a fost organizat astăzi în premieră în R. Moldova, care se va desfășura până la 1 decembrie. Evenimentul a început cu un simpozion internațional intitulat ”Proza azi”, care a avut loc la Biblioteca publică ”O. Ghibu” din capitală”, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că încă de la sfârșitul secolului trecut, în literatura noastră au apărut mai mulți transfugi, care au trecut de la alte genuri literare la proză. ”Mă bucur că astăzi putem discuta despre proză. De la 2000 încoace, în R. Moldova au fost editate peste 100 de romane. Astfel, romanul a cucerit poziții solide. În această perioadă au apărut două antologii gigante. În antologia ”Literatura din Basarabia, secolul XX”, prozei i s-au acordat patru volume din totalul de 12. Iar anul acesta a fost lansată antologia ”Literatura din Basarabia, început de secol XXI”,  în cadrul căreia două  volume au revenit romanelor și altul – prozei scurte. Aceste antologii fixează întregul proces al evoluției prozei, o evoluție spectaculoasă. Din păcate, în această avalanșă au apărut și cărți scrise în grabă,  la calculator, adică scrise oricum...”, a constatat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, scriitorul Vladimir Beșleagă, moderatorul manifestării, a afirmat că perioada de la 2000 încoace s-a dovedit a fi destul de fertilă pentru proză. ”Pe de o parte, crește numărul scriitorilor, iar pe de alta, se micșorează cel al cititorilor. Cărțile apar într-un tiraj de 200-300 de exemplare, dintre care sunt comercializate doar 100-150”, a mai spus Vladimir Beșleagă.

În cadrul sesiunii de comunicări, criticul literar Maria Șleahtițchi a vorbit despre evoluția romanului în Republica Moldova, Nina Corcinschi – despre identități narative ale seducției în ficțiunea postmodernă, iar  Maria Pilchin s-a referit la poetica prozei basarabene. Tot aici a fost lansat numărul unu al revistei de proză și arte vizuale ”Quadrat”.

Mâine, participanții la festival se vor întâlni cu studenți și elevi  de la instituții de învățământ din capitală: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat  din Tiraspol (cu sediul în orașul Chișinău), Liceul Teoretic „Spiru Haret” ș.a.

Festivalul Internațional de Proză ”Guadrat” este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova,  Fondul Culturii Scrise din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. La eveniment participă scriitori din Azerbaidjan, R. Moldova, România, Rusia și Ucraina. 

img18010727

img18010727

img18010727

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!