ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei persoane au avut de suferit în ultimele zile din cauza frigului

12:34 | 04.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în zilele de odihnă, după ce au suferit hipotermii din cauza frigului de afară, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Diana Blănaru, a menţionat că medicii au fost solicitați în stradă pentru a acorda ajutor la două persoane din localitățile Orhei și Comrat, care consumase băuturi alcoolice și au suferit hipotermii de gradul I. „Totodată, specialiștii au fost solicitați și în raionul Cantemir. Aici, un bărbat în vârstă de 70 de ani a suferit hipotermie de gradul II, la domiciliu. Toți pacienții au primit asistență medicală de urgență și au fost transportați la spital”, a spus Blănaru.

Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Cristina Gorea, a specificat pentru agenție că, de la începutul sezonului rece, trei persoane au ajuns la instituția medicală cu hipotermii. „Unul dintre cazuri a fost mai grav, iar pacientul a fost internat pentru a primi îngrijiri medicale specializate. Cel mai des, cu hipotermii se adresează persoanele fără adăpost”, a afirmat Gorea.

În perioada rece a anului, persoanele fără domiciliu sau care vagabondează pe străzile capitalei pot beneficia de adăpost și hrană caldă la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, care se află pe str. Haltei, 2. Directorul adjunct al centrului, Natalia Leu, a subliniat pentru MOLDPRES că, în prezent, în cadrul instituției sunt cazate 75 de persoane. „Există beneficiari care se adresează singuri, însă cel mai des aceștia sunt aduși de medicii de la urgență sau oamenii legii. În cadrul centrului, persoanele beneficiază de hrană caldă de trei ori pe zi. Acestea pot fi adăpostite pentru o perioadă de până la jumătate de an”, a remarcat Natalia Leu.

Capacitatea centrului este de 100 de persoane. În perioada 1 noiembrie-31 martie, instituția prestează servicii de găzduire pentru beneficiari în regim non-stop. Totodată, persoanele se pot adresa la asistenții sociali ai centrului la următoarele numere de telefon: 022-354-038 sau 022-354-039. De asemenea, autoritățile municipale îndeamnă locuitorii Chişinăului să apeleze Serviciul Naţional Unic „112”, atunci când observă în stradă persoane care îngheață și au nevoie de îngrijiri.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile vremea se răcește ușor. Termometrele vor indica până la -6 grade Celsius, noaptea, în nordul țării și până la +3 grade Celsius, ziua, în sudul țării. Izolat, vor cădea ninsori în centrul și nordul țării.

img18010854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!