ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 21 miliarde de lei, în acest an

16:55 | 19.12.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 20,6 miliarde lei, cu peste un miliard de lei mai mult, decât anul trecut. Datele au fost prezentate astăzi de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate rezultatele de activitate pentru anul 2018, transmite MOLDPRES.

Potrivit șefului Serviciului Vamal, s-a atestat o majorare și la exportul de mărfuri, care a atins o valoare de 38 de miliarde de lei, cu 2,1 miliarde de lei mai mult, comparativ cu anul precedent.

„Majorări semnificative sunt atestate și la capitolul antifraudă. În acest an au fost înregistrate 5 406 cazuri contravenționale, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 36% față de anul 2017. În urma amenzilor aplicate, la bugetul de stat au fost acumulate 7,8 milioane lei. Totodată, în acest an, au fost înregistrate 227 cauze penale, iar în instanța de judecată au fost expediate 89 cauze penale. Valoarea mărfurilor stabilită pentru cauzele penale transmise în instanță constituie 68,6 milioane lei. La fel, s-a atestat o creștere dublă în domeniul protecției la frontieră a drepturilor de proprietate intelectuală, fiind înregistrate 82 de cazuri de reținere a bunurile susceptibile a fi contrafăcute”, a spus Vitalie Vrabie.

Șeful instituției a remarcat că Serviciul Vamal continuă demersurile de modernizare a infrastructurii posturilor vamale. „Instituția a demarat lucrările de construcție a trei zone de control vamal, în proximitatea posturilor Sculeni, Costești și Giurgiulești. La fel, a fost elaborat un Caiet de sarcini pentru construcția a trei terminale vamale în razele de activitate a birourilor vamale Nord, Centru și Sud. Lucrări de extindere a infrastructurii sunt preconizate și pentru punctele de trecere de la frontiera moldo-română - „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”. De asemnea, până al finele acestui an, la Palanca urmează a fi deschis unul dintre cele mai moderne posturi vamale din regiune. Acesta va fi operat în comun de către vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, fapt ce va reduce durata de traversare a frontierei, precum și va diminua eventuale riscuri de corupție sau fraude”, a afirmat Vitalie Vrabie.

Directorul Serviciului Vamal a menționat că o realizare importantă este darea în exploatare, la 8 decembrie curent, a unui scanner staționar, destinat controlului mărfurilor transportate pe cale feroviară. Echipamentul de scanare a fost instalat la postul vamal „Ocnița-feroviar”. Totodată, postul vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost dotat, în luna mai, cu un scanner pentru inspectarea bagajelor de cală. Alte trei scannere pentru controlul bagajelor urmează a fi donate, în viitorul apropiat, de către Departamentul de Stat al SUA.

img18011353

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!