ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova va fi instituit un registru al zonelor acvatice protejate

10:07 | 03.01.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare şi legea pentru modificarea Legii apelor nr. 272/2011 vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Potrivit noilor reglementări, în Republica Moldova va fi instituit Registrul zonelor protejate, parte componentă a Cadastrului de stat al apelor. Astfel, bazinele acvatice desemnate drept zone protejate, se vor identifica și se vor cartografia de către autoritatea administrativă de gestionare a apelor și, respectiv, de sănătate publică. La nivelul fiecărui district al bazinului hidrografic, înregistrarea și evidența corpurilor de apă desemnate drept zone protejate se va efectua prin intermediul Registrului zonelor protejate.

În Registru vor fi incluse zonele desemnate pentru captarea apei potabile din apele de suprafață și subterane cu un debit, în medie, mai mare de 10 m³ pe zi sau care deservesc mai mult de 50 de persoane. La fel, vor fi incluse zonele desemnate pentru protecția speciilor acvatice de importanță economică – corpuri de apă stagnante sau cursuri de apă, habitate ale speciilor indigene, care mențin biodiversitatea și a căror prezență este importantă pentru gestionarea resurselor de apă.

Registrul zonelor protejate va fi administrat de organul central al administrației publice în domeniul mediului, prin autoritatea administrativă de gestionare a apei.

img19000035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!