ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drumul de ocolire a orașului Vulcănești și o parte a centurii capitalei vor fi reabilitate cu suportul Republicii Belarus

15:20 | 14.01.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Drumul de ocolire a orașului Vulcănești și o parte a centurii orașului Chișinău vor fi reabilitate cu suportul Republicii Belarus. Un Memorandum în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău între Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și o companie din Belarus, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Economiei, prima porțiune de drum care urmează a fi restabilită este M1 - „frontiera României - Leușeni - Chișinău - Dubăsari” - (km 94 - km 103). Această secțiune reprezintă o parte din șoseaua de ocolire a municipiului Chișinău. Potrivit proiectului, pe traseu vor fi construite trei noi intersecții la diferite niveluri și drumul va avea patru benzi de circulație și nu două cum este în prezent. 

Cea de-a doua porțiune de drum vizată este șoseaua de ocolire a orașului Vulcănești. Proiectul prevede construcția unui drum nou pentru asigurarea unui trafic fără obstacole în direcția Chișinău-Giurgiulești.

Totodată, va fi elaborat proiectul tehnic de reabilitare a drumului M1, secțiunea de la Chișinău la Leușeni. Aceasta face parte din rețeaua transeuropeană de transport și este una dintre principalele rute occidentale care leagă Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului Chiril Gaburici, Republica Moldova este interesată de dezvoltarea și diversificarea proiectelor de finanțare pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea rețelei rutiere naționale, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trafic și a siguranței, precum și a dezvoltării economiei în ansamblu.

Directorul general al companiei din Belarus, Iurii Masiuk, și-a reiterat disponibilitatea și interesul de a implementa proiecte comune de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurii rutiere din Republica Moldova, precum posibilitatea dezvoltării rețelei Trans-Europene de Transport. „Îmi doresc ca aceste proiecte comune pe care le-am inițiat să aducă noi oportunități pentru cetățenii din ambele state. Infrastructura înseamnă dezvoltare și creștere economică”, a declarat Iurii Masiuk.

Finanțarea programului este asigurată printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus. Costul contractelor, suma și termenii împrumutului vor fi determinate ca urmare a negocierilor tehnice și financiare.

img19000261

img19000261

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!