ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salvatorii au atenţionat cetăţenii care se vor scălda în lacuri de Bobotează

18:27 | 18.01.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Salvatorii au avertizat cetăţenii care intenţionează să se scalde în bazine acvatice deschise, conform unor tradiţii de Bobotează. Aceştia trebuie să fie prudenţi, îndeosebi în contextul prelungirii Codului Galben de gheaţă instabilă, precum şi să respecte anumite reguli de securitate, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, scăldatul de Bobotează se va face doar în locurile special pregătite şi amenajate cu această ocazie.

Totodată, este indicat ca în preajma acestor locuri să fie organizate ospătării ambulante cu băuturi şi gustări uşoare fierbinţi. Intrarea în apa rece se va face în grupuri mici, pentru a evita rupturile de gheaţă şi accidentele cauzate de acestea. De asemenea, este interzis accesul minorilor fără supravegherea părinţilor.

În acelaşi timp, este categoric interzis la locul de scăldat consumul de băuturi alcoolice tari, scăldatul persoanelor în stare de ebrietate, celor care au anumite probleme de sănătate, mai ales bolnavilor cu maladii cronice respiratorii şi cardiovasculare.

„Scăldatul de Bobotează are o semnificaţie ecumenică, care semnifică eliberare de păcate şi curăţenie trupească şi sufletească, şi nicidecum nu este un prilej de chef şi ospăţuri în aer liber”, au explicat pentru MOLDPRES mai mulţi preoţi. 

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, sâmbătă, 19 ianuarie, Boboteaza, care semnifică Botezul Domnului în apa Iordanului. În această zi, în biserici vor fi oficiate liturghii şi se va face agheasma. Cei mai curajoşi enoriaşi se vor scălda în apa sfinţită în lacuri, iazuri şi alte bazine acvatice deschise, conform unei tradiţii, care spune că astfel „oamenii îşi întăresc duhul şi sunt norocoşi tot anul”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până pe 25 ianuarie Codul Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în perioada de referinţă, în râurile și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și îmbibată cu apă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit.

img19000438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!