ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost prezentat spre consultare publică un proiect privind procedura de vânzare a 63,89% din acțiunile Moldindconbank

12:58 | 28.01.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 28 ian. /MOLDPRES/. Agenția Proprietății Publice (APP) va cumpăra acțiunile noi-emise al Moldindconbank la prețul total de 760.3 milioane de lei, în scopul vânzării pe piața reglementată a Bursei de Valori, potrivit unui proiect de hotărâre prezentat astăzi de Ministerul Finanțelor spre consultare publică, informează MOLDPRES.

Ministerul Finanțelor va aloca APP 764 milioane de lei „pentru cumpărarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică B.C. ”Moldindconbank” S.A. și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor”.

După procurarea pachetului de acțiuni de la Moldindconbank, Agenția Proprietății Publice va expune la vânzare pe piața reglementată, prin intermediul licitației cu strigare, ca pachet unic, acțiunile nou emise de Moldindconbank. Vor fi oferite condiții egale de participare la licitație, atât potențialului achizitor, semnatar al antecontractului, cât și altor potențiali achizitori calificați.

Potrivit documentului, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele guvernului, un antecontract cu potențialul achizitor, care deține aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei pentru dobândirea sau majorarea deținerii în capitalul social al băncii al acțiunilor nou-emise de Moldindconbank. Documentul prevede și proiectului contractului de vânzare-cumpărare. Aceeași procedură, care corespunde bunelor practici din țările europene, a fost aplicată în anul 2018 și în cazul unui pachet de acțiuni al Moldova-Agroindbank. Forma de tranzacționare prin intermediul statului reprezintă și o bună protecție a viitorului investitor, consideră Banca Națională a Moldovei.

BNM a blocat, pe 20 octombrie 2016, un grup de acționari ai Moldindconbank, care acționau concertat, prin achiziționarea anterioară și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare. În urma anulării acțiunilor suspendate, au fost emise acțiuni noi, în conformitate cu prevederile Legii privind piața de capital. Aceste acțiuni noi au fost evaluate de o companie internațională de renume și au fost expuse spre vânzare la bursă, însă nu au fost solicitate.

La 22 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a aprobat hotărârea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către compania europeană „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a pachetului de 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank. În ziua imediat următoare, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a propus guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului unic în mărime de 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank, pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

BNM preciza că procedura respectivă este aplicată, ținându-se cont de faptul că Moldindconbank este o bancă de importanță sistemică. Totodată, investitorul potențial și-a manifestat interesul într-o perioadă oportună pentru bancă, după ce pe data de 18 ianuarie 2019, BNM a efectuat ultima extindere permisă de lege cu încă trei luni a termenului de înstrăinare a acestor acțiuni.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de guvern.

img19000711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!