ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 24 februarie curent

17:40 | 09.03.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a validat astăzi alegerile parlamentare din 24 februarie curent. Decizia a fost anunțată de către președintele Înaltei Curți, Mihai Poalelungi, transmite MOLDPRES.

Totodată, Curtea a validat mandatele deputaților aleși și a confirmat listele candidaților supleanți. În același timp, Înalta Curte a respins cererea blocului electoral „ACUM” privind declararea ca fiind nule a alegerilor în cinci circumscripții uninominale și invalidarea mandatelor unor deputați aleși.

Reprezentantul Partidului Democrat din Moldova, Sergiu Sârbu, a prezentat la ședința Curții un demers privind renumerotarea legislaturilor, astfel încât noul parlament să fie de legislatura a X-a. „Am cerut Curții să accepte demersul meu de a renumerota legislaturile. Astfel, de la Independență, acesta va fi Parlamentul de legislatura a 10-a. Să lăsăm în istorie numărătoarea de pe vremea URSS”, a spus Sergiu Sârbu.

„Având în vedere faptul că de la alegerea primului parlament al Republicii Moldova, care a funcționat în perioada anilor 1990-1994, și până la expirarea mandatului ultimului parlament ales la 30 noiembrie 2014, în Republica Moldova au fost alese nouă legislaturi, Curtea Constituțională confirmă rezultatele alegerilor parlamentului de legislatura a X-a din 24 februarie 2019 în circumscripția naționala și în circumscripțiile uninominale”, a declarat președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi.

În urma rezultatelor obținute la alegeri în circumscripția națională, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a obținut 18 mandate de deputat în viitorul parlament, Blocul electoral „ACUM” - 14 mandate, Partidul Democrat din Moldova (PDM) - 13 mandate și Partidul „ȘOR” - cinci mandate.

Totodată, în circumscripțiile uninominale, PDM a câștigat 17 mandate de deputat, PSRM - 17, Blocul „ACUM” - 12, candidați independenți - trei și Partidul „ȘOR” – două.

Noul Parlament urmează să se întrunească în prima ședință, la convocarea președintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri.

img19001912

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!