ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful diplomaţiei germane avertizează Londra să nu amâne din nou ieşirea din UE

12:47 | 16.04.2019 Categorie: Externe

Berlin, 16 apr. /MOLDPRES/. Ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat marţi Regatul Unit să nu amâne după finalul lunii octombrie decizia de a părăsi Uniunea Europeană, transmite DPA, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

''Ei vor trebui să decidă până în octombrie ce vor să facă. Nu poţi lungi Brexit-ul timp de un deceniu'', a declarat Heiko Maas într-un interviu publicat marţi de Financial Times.

De asemenea, şeful diplomaţiei germane i-a avertizat pe liderii britanicii că o nouă amânare a ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană ar fi interpretată drept o pledoarie pentru a rămâne în blocul comunitar.

Premierul britanic Theresa May a convenit joi seară cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexit-ul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic.

Cancelarul german Angela Merkel, la fel ca majoritatea şefilor de stat sau de guvern din UE, este favorabil unei amânări a Brexit-ului între nouă şi 12 luni, dar preşedintele francez Emmanuel Macron doreşte un răgaz mai scurt şi a cerut condiţii stricte pentru britanici.

Ministrul Heiko Maas a adăugat că speră ca parlamentul britanic să aprobe înaintea alegerilor europene din 23-26 mai acordul de retragere negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul, denunţând absurdul situaţiei în care se află Regatul Unit: ''Gândiţi-vă la asta: spui că vrei să părăseşti Europa şi apoi organizezi alegeri pentru Parlamentul European''.

img19003021

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!