ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM: Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară

11:42 | 17.04.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că, în pofida deprecierii relative a leului în raport cu euro, „nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină”.  Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal, mai precizează BNM, informează MOLDPRES.

BNM menționează că, în ultimul timp, pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolarul SUA, pe fondul unor evoluții favorabile ale indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, în luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 euro pentru un dolar SUA până la nivelul de 1,1300 euro pentru un dolar, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro. Banca Centrală califică tendința de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA (circa 48 bani) pe piața valutară internă drept una „moderată”.

Banca Națională reiterează că nu prognozează sau țintește dinamica leului, obiectivul său fundamental fiind asigurarea și menținerea stabilităţii preţurilor, însă va continua să monitorizeze și evoluția pieței valutare interne.  Banca Națională dispune de suficiente pârghii pentru a influența piața valutară, implicit de rezerve valutare adecvate (4,7 luni de import), pentru a asigura o reacție promptă, la necesitate.

Potrivit datelor băncii centrale, leul moldovenesc s-a depreciat în luna aprilie cu 3 la sută față de dolarul SUA, de la 17.3104 la sfârșitul lunii martie la 17.8317, la 17 aprilie, iar comparativ cu euro s-a depreciat cu 3,7 la sută, de la 19.4318 la finele lunii martie, până la 20.1506, la 17 aprilie.

În opinia directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, deprecierea leului din ultima lună este o „fluctuație puțin mai alertă decât cea obișnuită. Există anumite premise cum ar fi cererea sporită de valută, dar și incertitudinea politică din Republica Moldova”.

Directorul de program al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Sergiu Gaibu, a  declarat pentru MOLDPRES că „BNM la moment are pârghii suficiente de intervenție, dar este important că noul guvern sa ia masuri printate spre dezvoltarea producției și exportului și temperarea politicilor populiste”.

Ministerul Economiei prognozează un curs de 17,56 lei pentru un dolar la finele anului 2019, 18,32 în 2020 și 18,54 lei pentru un dolar la sfârșitul anului 2021.

img19003052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!