ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip, la inaugurarea Clasei Viitorului: Putem deveni o țară bogată prin educație

16:05 | 19.04.2019 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Elevii din R. Moldova vor beneficia de lecții interactive și inovatoare. Vor putea să-și dezvolte abilitățile digitale, dar și gândirea critică și creativitatea. Acest lucru devine posibil odată cu inaugurarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. Aici vor fi instruiți anual și peste 1000 de profesori în utilizarea tehnologiilor digitale în procesul educațional. Prezent la deschiderea Centrului, premierul Pavel Filip a menționat că în epoca informațională elevii nu mai pot învăța în baza metodelor vechi, iar în viitorul apropiat, 90% din locurile de muncă vor necesita competențe digitale, abilități care pot fi însușite în ,,Clasa Viitorului”, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a guvernului. 

,,Este de datoria noastră să oferim condițiile necesare ca să producem generații capabile să creeze, să se reinventeze și să dea dovadă de creativitate. Instrumentele pe care le oferă domeniul tehnologiei informației desigur că sunt foarte bune şi nu putem să nu le folosim astăzi în procesul educațional”, a spus Pavel Filip. A fost accentuată și necesitatea schimbării curriculei și reingineriei procesului educațional. 

Pavel Filip a remarcat că țara noastră poate deveni o țară bogată prin educație. ,,Îmi doresc ca instituţiile de învăţământ să producă creieri. Ulterior, produsele care sunt exportate din Republica Moldova să aibă la baza lor materie primă precum: ingeniozitatea, creativitatea și inventivitatea”, a declarat premierul. 

Totodată, Pavel Filip a menționat că guvernul a depus eforturi pentru dezvoltarea domeniului IT. În acest scop, au fost  elaborate și aprobate politici pentru asigurarea în continuare a infrastructurii și accesului, a conținutului digital și serviciilor electronice, dar și a politicilor care ar asigura dezvoltarea competențelor și utilizării. Astăzi, Republica Moldova este printre țările cu cel mai rapid și ieftin acces la internet, ocupând locul 3 în lume. 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” este amplasat în cadrul Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” și este dotat cu echipamente digitale educaționale.  Valoarea investițiilor depășește 12 milioane de lei, bani alocați de partenerii externi și din buget. 

Proiectul pilot „Clasa Viitorului” a fost inițiat în 2017 în 11 instituții de învățământ general. De acesta beneficiază peste 2200 de elevi și 110 profesori.

img19003129

img19003129

img19003129

img19003129

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!