ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salariul minim garantat în sectorul real va fi majorat, de la 1 mai, cu 165 de lei

15:27 | 24.04.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește de la 1 mai 2019 cu 165 de lei, până la 2775 lei pe lună, potrivit unei hotărâri aprobare astăzi de guvern. În ultimii șapte ani, salariul minim garantat a fost majorat cu 1575 lei, informează MOLDPRES. 

Potrivit legislației în vigoare, în cazul aplicării de către unităţile economice a sistemului tarifar sau netarifar de salarizare, salariul lunar al unui angajat nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit anual de guvern, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.

Hotărârea de guvern prevede că, începând cu 1 mai 2019, „cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică) se stabilește în mărime de 16,42 lei pe oră sau 2775 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.”

La stabilirea cuantumului minim garantat al salariului au fost luate în considerare  creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional de 6,3 la sută.

Salariul minim garantat în sectorul real a crescut de la 1200 de lei, stabilit în 2012, la 2610 de lei în 2018, ca urmare a unei creșteri mai puternice, în medie cu 12,6 la sută în ultimii trei ani.

img19003265

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!