ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În următorii ani, R. Moldova îşi propune să facă paşi spre coeziunea cu UE, susţine premierul Pavel Filip

15:44 | 14.05.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. În cei 10 ani de Parteneriat Estic, Republica Moldova a semnat două acorduri cu Uniunea Europeană şi a beneficiat de regim liberalizat de vize, iar pentru următorii ani ne propunem paşi concreţi de la cooperare spre coeziunea cu UE. Afirmaţia a fost făcută astăzi de către premierul Pavel Filip la Conferința de nivel înalt dedicată aniversării a zecea de la lansarea Parteneriatului Estic, care se desfășoară la Bruxelles, informează MOLDPRES.

Potrivit premierului, transformările care au loc în țările Parteneriatului Estic sunt evidente și acestea merită în perspectivă o nouă decizie politică vizionară de apropiere de UE. Şeful guvernului de la Chişinău a trecut în revistă realizările din cei 10 ani de parteneriat şi a specificat că, în acest timp, ţara noastră a însuşit mai multe lecţii. „La baza acestui proiect a stat voința politică și în continuare cred că succesele pot fi obținute având la bază voința politică. Bineînțeles, avem încă foarte mult de lucru. Trebuie să implementăm angajamentele în sfera bunei guvernări, asigurării standardelor democratice, armonizării legislative. Unele domenii, trebuie să recunoaștem, se reformează mai ușor, altele sunt mult mai rezistente. Este un lucru complex, care are nevoie de timp, dar este important să vă spunem că noi suntem absolut determinați”, a spus Filip.

El a adăugat că în următorii ani, R. Moldova planifică să facă paşi concreţi de la cooperare spre coeziune cu UE, iar cetăţenii să aibă cât mai multe beneficii de pe urma acestor acţiuni.

În anul curent se împlinesc 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, eveniment marcat printr-o serie de reuniuni şi conferinţe. Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize.

img19003659

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!