ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendința de creștere mai puternică a exporturilor decât cea a importurilor s-a menținut și în luna martie

14:31 | 15.05.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Exporturile au devansat ca ritm de creştere importurile de circa 3,5 ori, în luna martie, și s-au menținut pe tendința înregistrată în primele două luni ale anului 2019. Biroul Național de Statistică (BNS) anunță astăzi că importurile de mărfuri în Republica Moldova s-au majorat în primul trimestru cu 2,9 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, însă exporturile au accelerat puternic, avansând cu 8,1 la sută, informează MOLDPRES.

Este o tendință inversă celei înregistrate în 2018, când pe parcursul anului exporturile s-au majorat cu 11,6 la sută, iar importurile au crescut cu 19,3 la sută.

În urma evoluției comerțului exterior, în primele trei luni din 2019, deficitul balanței de plăți, deși, potrivit statisticienilor, a rămas „considerabil”, s-a diminuat cu 2,4 la sută, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018. Deficitul comercial în ianuarie-martie a fost de 632,2 milioane de dolari SUA.

Statisticile mai relevă o creștere a exporturilor pe piața Uniunii Europene, cu 3,5 la sută în primele trei luni ale anului, și o scădere a livrărilor de mărfuri moldovenești spre țările CSI cu peste 10 la sută. Ponderea CSI în total exporturi din Republica Moldova a coborât la 13,94 la sută, iar a Federației Ruse la 7,93 la sută. Este o tendință  care se menține deja de câțiva ani. Pe de altă parte, ponderea altor țări, decât statele UE și CSI, s-a apropiat la 22 la sută, în primul trimestru al acestui an, după o creștere în ianuarie-martie de 2,3 ori a livrărilor de mărfuri spre Turcia și sporirii cu 8,2 la sută a exporturilor în Elveția.

Republica Moldova a exportat, în luna primele trei luni ale anului 2019, mărfuri în valoare de 733 milioane de dolari SUA și a importat de 1365,2 milioane de dolari.

Mașinile și echipamentele pentru transport au avut cea mai mare pondere în comerțul exterior în primele trei luni din acest an, respectiv 24,7 la sută la export, fiind urmate de produse alimentare și animale vii (23,8 la sută), articole manufacturate, cu 18,7 la sută.

Ministerul Economiei și Infrastructurii anticipează o creștere a exporturilor în 2019 cu 13,1 la sută față de anul trecut, până la 3,45 miliarde dolari și o majorare a importurilor cu 9,4 la sută, până la 6,5 miliarde de lei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!