ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agențiile de turism vor notifica autoritățile de frontieră despre sosirea grupurilor de turiști pentru a fluidiza traficul

09:22 | 22.05.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Turiștii vor avea parte de o experiență turistică mai bună, iar timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei de stat va fi mai redus în perioada estivală. Pentru asta, în perioada următoare, Agenția de Investiții și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră vor conlucra și vor asigura pentru grupurile de turiști, care călătoresc cu autocarele, o asistență eficientă la trecerea frontierei, informează MOLDPRES.

Astfel, prin intermediul unui canal electronic de comunicare prestabilit, agențiile de turism vor putea notifica autoritățile de frontieră despre sosirea grupurilor de turiști în prealabil cu 24 ore. Schimbul operativ de informații cu privire la data, ora, punctul de trecere al frontierei, datele despre autocar și numărul pasagerilor va contribui la distribuirea eficientă a resurselor Poliției de Frontieră și asigurarea unei asistențe mai eficiente. Astfel, timpul de control al actelor va fi mult mai redus, iar autocarele nu vor mai sta la cozile din vămi.

Noua platformă de comunicare electronică va intra într-o perioadă de testare de două săptămâni începând de luni 27 mai, pentru ca ulterior să funcționeze pe bază permanentă. 

Directorul general al Agenția de Investiții, Rodica Verbeniuc, a declarat că interesul străinilor față de țara noastră este tot mai mare, iar numărul acestora este în continuă creștere. Potrivit directorului Agenției de Investiții, notificarea prealabilă a Poliției de Frontieră va permite distribuția eficientă a resurselor umane, asigurarea unui coridor dedicat pentru trecere, informarea colegilor din țările vecine pentru armonizarea eforturilor.

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari a afirmat că pe parcursul verii, numărul cetățenilor moldoveni care aleg să-și petreacă vacanțele peste hotare crește semnificativ. „Spre exemplu, la cel mai traversat punct de trecere a frontierei de către autocare - Leușeni - în perioada iunie-august 2018 au trecut 12.219 autocare care au transportat 276.764 de pasageri, un număr ce este în creștere cu 9% față de perioada similară a anului trecut. De aceea, am venit cu această propunere către Agenția de Investiții pentru a fluidiza traficul. Inițiativa lansată presupune ca operatorul de turism să notifice din timp Poliția de Frontieră prin intermediul unui formular tipizat, pe care îl pot descărca de pe pagina web oficială a instituției, despre sosirea sau plecarea grupului de turiști, incluzând detalii despre numărul de persoane, numărul de înmatriculare a autocarului, ora exactă a sosirii precum și vama la care vor traversa hotarul. Informațiile recepționare de Centrul operațional de Coordonare a Poliției de Frontieră vor fi transmite către punctul de trecere selectat, iar șeful de schimb va distribui sarcinile și va asigura personalul cu cele necesare pentru ca timpul de procesare a actelor pasagerilor din autocare, la frontiera moldovenească, să nu depășească 25-30 de minute. Ulterior, aceste informații vor fi transmite și colegilor din România și Ucraina, după caz”, a spus Lecari

Potrivit datelor oficiale, anul trecut prin intermediul agențiilor de turism și turoperatorilor, țara noastră a fost vizitată de 19,3 mii de persoane, cu 10,2% mai mult față de anul 2017. La fel, statisticile după numărul de traversări ale frontierei de stat arată că în topul țărilor din care provin vizitatorii străini se află România, Federația Rusă, Austria, Germania, Ucraina, Polonia, China, Italia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. 

img19003889

img19003889

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!