ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea SIS urmează a fi coordonată de către Președintele Republicii Moldova

13:37 | 18.06.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) ar putea fi numit în funcție de Parlament, la propunerea șefului statului. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat marți, 18 iunie, în primă lectură de Parlament, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către Președintele Republicii Moldova, în limitele competenței sale și va fi supusă controlului parlamentar. Astfel, SIS ar putea fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea șefului statului, pe un termen de cinci ani.

De asemenea, eliberarea din funcție a directorului SIS va fi făcută de Parlament la propunerea Președintelui Republicii Moldova sau la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși în cazul în care acesta se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declarația de avere și interese, precum și va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă sau în cazul exprimării neîncrederii.

Modificările se referă și la gradele speciale supreme și gradele speciale pentru directorul SIS, care urmează a fi conferite prin decret al Președintelui Republicii Moldova.

Pentru a intra în vigoare proiectul urmează a fi examinat și votat în lectură finală. 

img19004672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!