ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile vor susţine agricultura ecologică în R. Moldova

12:41 | 26.06.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/.  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va susţine fermierii care practică agricultura ecologică şi va oferi tot sprijinul instituţional necesar. Despre aceasta a declarat ministrul de resort, Georgeta Mincu, în cadrul unei şedinţe, desfăşurată marţi, 25 iunie, de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

“Agricultura organică devine un sector important pentru țara noastră, ce are mari avantaje de dezvoltare și reprezintă o alternativă viabilă pentru viitorul agro-alimentar al statului, inclusiv, cu susținerea celor mai bune exemple și istorii de succes. În contextul în care cererea pieței internaționale este în continuă creștere, noi trebuie să extindem suprafețele și exportul produselor ecologice”, a menţionat Georgeta Mincu.

Totodată, ministrul a îndemnat mediul de afaceri să prezinte Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului problemele cu care se confruntă,  menționând că instituția pe care o conduce este deschisă pentru a oferi suport antreprenorilor din domeniu.

La rândul său, Sergiu Harea, preşedintele CCI, a prezentat explicaţii referitor la programele şi proiectele naţionale şi internaţionale, menite să încurajeze şi să dezvolte sectorul agriculturii ecologice.

”Ținând cont de faptul că agricultura organică este prioritară pentru revitalizarea întregului sector agricol și includerea acestuia în lanțurile valorice locale și internaționale, considerăm important consolidarea şi încurajarea mediului de afaceri pentru dezvoltarea unui sector tehnologic avansat, eficient şi competitiv, racordat la standardele internaționale”,  a subliniat Sergiu Harea.

Conferinţa „Agricultura organică – situația actuală, probleme și soluții”  a fost organizată în contextul ședințelor Comitetelor Sectoriale pe lângă CCI, cu scopul de a spori procesul de comunicare dintre mediul de afaceri și autorităţile centrale pentru a soluţiona problemele antreprenorilor autohtoni, acestea urmând să fie remise organelor competente.

În anul 2018, în ţara noastră erau înregistraţi 118 producători care aveau în gestiune peste 11 mii ha de terenuri agricole organice. De asemenea, 92 de producători și-au certificat produsele la autorităţile specializate naţionale, iar 26 de fermieri au obţinut autorizaţii la organizaţiile de certificare internaționale.

img19004924

img19004924

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!