ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Dunării este sărbătorită la Giurgiuleşti

11:46 | 29.06.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Mai multe activităţi sunt planificate pentru ziua de sâmbătă, 29 iunie,  în localitatea Giurgiuleşti, raionul Cahul, cu ocazia Zilei Dunării. Programul are scopul să dezvolte relaţii pentru a spori gradul de participare a R. Moldova în agenda destinată Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), comunică MOLDPRES.

Pe lângă alte activităţi informative şi culturale, la Giurgiuleşti au fost inaugurate expoziţii în aer liber, care au scopul să prezinte proiecte finanţate din programe internaţionale destinate macroregiunii Dunării, din care face parte şi ţara noastră.

Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Primăria satului Giurgiulești, compania Danube Logistics și proiectul Inițiativa pentru Apă a Uniunii Europene (EUWI+).

"Ziua Dunării este un prilej de a concentra atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării bazinului acestui fluviu şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilitățile în vederea prevenirii poluării apelor cu substanţe periculoase mediului şi sănătăţii populaţiei”, au menţionat surse de la MADRM.

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării prevede dezvoltarea potențialului economic și îmbunătățirea condițiilor de mediu în zonă. Totodată, încurajează cooperarea pe termen lung, atât între autoritățile locale și regionale, cât și între administrația publică centrală, mediul privat și organizaţii neguvernamentale, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea țării.

Ziua Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004, la propunerea reprezentanţilor ţărilor riverane, sub conducerea Comisiei internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea şi susţinută financiar prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare  şi Facilitatea Globală de Mediu.

Astfel, pe 29 iunie, 19 țări din Bazinul Hidrografic al fluviului Dunării sărbătoresc Ziua Dunării, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie privitor la importanța râului Dunărea pentru dezvoltarea social-economică a macro-regiunii și necesitatea protecției fluviului.

Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (după Volga). Izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania și curge către sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării.

Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări - Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, și are afluenți din alte șapte țări. Trece prin patru capitale europene: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Dunărea are un bazin de colectare de peste 800.000 km2, care reprezintă 8% din teritoriul Europei, aici trăind 10% dintre europeni.

img19005028

img19005028

img19005028

img19005028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!