ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În capitală va fi înființat un muzeu consacrat poetului Grigore Vieru

15:05 | 05.07.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. În capitală va fi înființat un muzeu consacrat marelui poet Grigore Vieru. Acesta va fi amplasat într-un imobil de la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mihai Eminescu, informează MOLDPRES.

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat vineri, 5 iulie, un proiect care prevede darea în folosință a imobilului prin contract de comodat către Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău. Clădirea va fi transmisă pe un termen de 10 ani, fără posibilitatea de privatizare. Imobilul are o suprafață de 390 metri pătrați și necesită reparație capitală.  

Inițiativa de a fonda în capitală un muzeu dedicat poetului Grigore Vieru a fost înaintată de fostul primar general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”,  ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

img19005228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!