ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Măsurile fiscale pentru asigurarea stabilității bugetare sunt necesare și responsabile, susține ministrul Finanțelor

13:20 | 14.08.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Comisia economie, buget și finanțe a parlamentului a examinat miercuri, 14 august, proiectul de lege care prevede o serie de măsuri fiscale menite să asigure stabilitatea bugetar-fiscală, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost prezentat deputaților de ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, care a punctat că măsurile fiscale propuse sunt necesare și responsabile. „La sfârșitul anului 2018, concomitent, au scăzut impozitele și au crescut salariile. Totodată, au fost oferite și o serie de cadouri electorale. Ne-am pomenit în situația când trebuie să rezolvăm consecințele abordărilor guvernării precedente. Acum noi trebuie să adoptăm niște măsuri de urgență pentru a asigura plata salariilor și a pensiilor și a avea posibilitatea să investim în drumuri, reparații și în infrastructură”, a precizat Natalia Gavrilița.

Una dintre măsurile prevăzute de proiectul de lege examinat vizează tichetele de masă oferite salariaților. Natalia Gavrilița a afirmat că în acest sens au fost desfășurate negocieri cu companiile implicate și cu băncile. „Propunem să lăsăm în vigoare scutirile pentru impozitul pe venit și contribuțiile medicale, dar să introducem contribuțiile sociale. Asta deoarece, propagarea instrumentului tichetelor de masă este o problemă pe termen lung și în special pentru bugetul asigurărilor sociale, adică avem un deficit mare de peste 2 mlrd de lei la bugetul asigurărilor sociale”, a spus Gavrilița.

O altă acțiune vizează anularea cotei reduse a TVA de 10% și, respectiv, revenirea la cota-standard a TVA în mărime de 20% pentru agenții economici ce activează în sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele). „Am convenit că după ce vom consulta politica fiscală în următoarele luni și vom găsi măsuri adiționale de mobilizare a resurselor pentru anul 2020, atunci putem să revenim la acest subiect, în special pentru hotelurile din regiunile rurale”, a spus Gavrilița.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu a afirmat că măsurile propuse au scopul de a reinstala echitatea fiscală, dar, pe de altă parte, anumite segmente de business în continuare au multe întrebări despre felul în care cum vor fi afectate de aceste noi schimbări. 

img19006344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!