ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul își va intensifica cooperarea cu societatea civilă

13:15 | 14.08.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Regulamentul parlamentului va fi modificat în vederea introducerii mecanismului de cooperare cu societatea civilă, potrivit unui proiect de lege avizat pozitiv miercuri, 14 august, de către guvern. Proiectul a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de un grup de deputați. Documentul se referă în special la formele cooperării, care includ organizarea de consultări permanente, întruniri ad-hoc, audieri publice, conferințe anuale și inițiative civice, informează MOLDPRES.

Una dintre noutățile acestui instrument de cooperare este inițiativa civică care ar permite oamenilor să se mobilizeze și să sesizeze parlamentul sau să înainteze acestuia cereri ori propuneri pe probleme de interes public major pentru a fi supuse audierilor publice, iar ulterior incluse în ordinea de zi a ședințelor în plen ale legislativului.

Societatea civilă însă nu va avea dreptul de a înainta parlamentului proiecte de legi. „Norma propusă la art. 128 (6) alin. (1) din Regulament, care prevede dreptul unui grup voluntar de cel puțin 30 de cetățeni de a solicita parlamentului să supună dezbaterii o problemă de interes public major, menționăm că nu va putea fi interpretată în sensul că societatea civilă va avea dreptul de a înainta parlamentului proiecte de legi”, se arată în aviz. În acest context, în conformitate cu prevederile art. 73 din Constituția Republicii Moldova, subiecți care dispun de dreptul de a înainta o inițiativă legislativă sunt deputații, președintele Republicii Moldova, Guvernul și Adunarea Populară a unității teritoriale autonome Găgăuzia.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!