ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Euro și dolarul se vor scumpi în următoarele zile

16:17 | 22.08.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 22 aug. /MOLDPRES/. În următoarele zile, dolarul se va aprecia cu nouă bani în raport cu leul moldovenesc și va costa 17 lei și 88 de bani, iar euro va fi mai scump cu patru bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 79 de bani, transmite MOLDPRES. 

Noile rate de schimb valutar vor fi valabile până marți, 27 august, timp în care bugetarii vor avea o minivacanță de patru zile cu ocazia Zilei Independenței.

Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM), leul românesc va adăuga un ban și va avea o valoare de 4 lei și 18 bani. Tot câte un ban vor adăuga rubla rusească și hrivna ucraineană. Ca rezultat, ultima va costa 71 de bani, iar rubla - 27 de bani. 

Potrivit datelor prezentate astăzi de BNM, în luna iulie 2019, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 96,3%, comparativ cu 103,9% în luna iunie 2019. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 19 mln de dolari (+10,4%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 33,5 mln de dolari (+19,1%).

Totodată, piața valutară s-a caracterizat printr-un surplus de valută în primele două decade ale lunii iulie, cursul leului plasându-se pe un trend de apreciere mai rapidă în raport cu dolarul SUA. În aceste condiții, BNM a intervenit prin procurări nete de valută în sumă de 23 mln de dolari. În ultima săptămână a lunii, s-a observat o corecție a cursului leului în sensul unei deprecieri ușoare în raport cu dolarul SUA, pe fondul unei cereri temporare de valută pe piață.

img19006633

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!