ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulți pictori din R. Moldova și România și-au expus lucrările la Chișinău

09:42 | 01.09.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Circa 200 de artiști plastici din R. Moldova și România și-au prezentat lucrările în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a expoziției-concurs de artă contemporană „Saloanele Moldovei”, care a fost vernisată sâmbătă, 31 August, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău. Evenimentul este dedicat Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”, relatează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă aplicată, semnate de 76 de autori din R. Moldova și 120 – din România. 

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii  Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că expoziția își propune să ofere publicului iubitor de artă o parte importantă din operele celor mai însemnați artiști români contemporani (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, tehnici fotografice, ceramică, textile ș.a.), promovarea creației de valoare autentică, precum și integrarea artiștilor plastici într-un climat spiritual național. ”Ediția din acest an a înregistrat un salt  calitativ extraordinar. Juriul a decis, în cadrul preselecției, să accepte lucrări mai puține, dar mai bune. Expoziția este diversă din punct de vedere stilistic”, a precizat Dumitru Bolboceanu.

Prezentă la eveniment, Adriana Derevici, consultant superior în Direcția Arte și Industrii Creative a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării  a subliniat că aceasta este cea mai longevivă expoziție din R. Moldova.  ”O expoziție cu același generic se organiza în perioada interbelică la Iași. În anii ’90, atunci când au căzut ideologiile totalitar-comuniste, inițiativa organizării acestor Saloane a fost preluată de către marele artist plastic român Ilie Boca din Bacău. Împreună cu artiștii plastici de la Chișinău, Mihail Grecu și Sergiu Cuciuc, cu susținerea actorului și regizorului Ion Ungureanu, ministru al Culturii și Cultelor  în R. Moldova în acea perioadă, și alte personalități marcante de pe ambele maluri ale Prutului au pus bazele acestei expoziții-concurs cu participarea artiștilor plastici din întreaga Românie și din R. Moldova”, a subliniat Adriana Derevici.

În context, viceprimarul  municipiului Bacău, Constantin Scripăț a  accentuat că Bacăul este singurul oraș din România care a închegat și i-a dat continuitate acestui eveniment.

Juriul  în frunte cu președintele filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Valeriu Șușnea, a acordat zece premii. În posesia Premiului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova a intrat Răzvan-Constantin Cărătănase pentru lucrarea ”Imago Mundi”,  marker, acrilic pe panou de lemn. Eudochia Robu a luat premiul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău, România,  iar Dionis Octavian  Pușcuță - premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Republica Moldova.

Victor Cuzmenco a obținut premiul Centrului Internațional de Cultură şi Arte „George Apostu”, Bacău, România, iar  Mihail Damian – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România.  Eric Perjovschi a luat premiul „Mihail Grecu” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Svetlana Șugjda – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Bacău și Olga Backițkaia – Premiul Consiliului Județean Bacău. Ovidiu Ungureanu s-a ales cu premiul Primăriei municipiului Bacău, România și Răzvan Dragoș – cu premiul Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Complexul Muzeal ”Iu. Antonescu” și Centrul de Cultură și Artă ”G. Apostu” din Bacău, Consiliul Județean Bacău, Primăria Bacău, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Primăria  Chișinău și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Expoziția va fi deschisă până la 15 septembrie, după care ea va ajunge la Bacău, România, unde va putea fi văzută în perioada 10 octombrie 7 noiembrie.  

img19006842

img19006842

img19006842

img19006842

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!