ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul de Drept Dubăsari a făcut publice mai multe probleme din regiune

16:30 | 09.09.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Mai multe probleme de ordin social-economic  în localităţile raionului Dubăsari, aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova, au fost atestate de către Centrul de Drept Dubăsari. Acestea au fost făcute publice luni, 9 septembrie, într-o conferinţă de presă de către directorul Centrului, Iurie Vidru, transmite MOLDPRES.

„Cea mai gravă problemă a locuitorilor satelor constă în încălcarea dreptului la libera circulaţie. Este vorba în special de satele Cocieri, Molovata Nouă şi Corjova care pot folosi pentru diferite activităţi doar podul plutitor, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare de bani şi timp”, a declarat Iurie Vidru.

În altă ordine de idei, directorul Centrului de Drept Dubăsari a menţionat faptul că mulţi locuitori din stânga Nistrului, cu acte în regulă care le confirmă cetăţenia Republicii Moldova, nu pot accesa credite în băncile din dreapta Nistrului „pe motiv că nu ar avea un loc stabil de muncă”. Or, în opinia sursei citate, aceasta  ar fi încă o problemă stringentă pentru locuitorii din regiune. „Lipsa locurilor de muncă a creat un întreg sistem de piaţă a muncii „la negru”, iar asta înseamnă că oamenii în permanenţă se ciocnesc cu faptul că nu sunt remuneraţi, sunt minţiţi şi manipulaţi”, a spus Iurie Vidru.

Sursa citată a enumerat mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului şi a subliniat că acestea nu pot fi soluţionate de autorităţile locale, fiind nevoie de intervenţia unor instituţii de administraţie centrală. „Suntem în colaborare cu autorităţile raionului Dubăsari, însă cazurile pe care le avem noi înregistrate la Centrul de Drept nu pot fi soluţionate la nivel local şi este nevoie de susţinerea structurilor naţionale”, a explicat la solicitarea MOLDPRES Iurie Vidru.

În context, Iurie Vidru a cerut o implicare mai ales a organelor de drept şi ale procuraturii, precum şi a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Centrul de Drept Dubăsari este o asociaţie obştească în domeniul apărării drepturilor omului şi valorilor democratice, fiind succesoarea Asociaţiei regionale din stânga Nistrului pentru drepturile omului, care a fost întemeiată în 2004.

img19007056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!