ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată a doua ediție a ghidului vinurilor bune din Republica Moldova

16:13 | 01.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. A doua ediție a ghidului vinurilor bune din Republica Moldova, “Fine Wine Guide 2019 – 50 de vinuri bune moldovenești”, a fost prezentată, marți, 1 octombrie, la Centrul de informare turistică al țării. Revista a fost editată de Andrei Cibotaru, autorul blogului de vinuri www.finewine.md, informează MOLDPRES.

Ghidul a fost publicat, în premieră, în ediție bilingvă: română și engleză, fiind destinat amatorilor de vin din Republica Moldova, dar și celor din străinătate. Publicația conține descrierile a 50 de vinuri de top din Republica Moldova, aranjate într-o selecție non-ierarhică. Sunt 25 de crame reprezentate în ghid, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze și roșii, față de 20 de crame în anul trecut.

De asemenea, Fine Wine Guide conține informații despre soiurile principale de struguri din Moldova, zonele vitivinicole, dar și informații despre evenimentele vinicole și turismul eno-gastronomic în Moldova. Ghidul prezintă și o rubrică nouă - “Ambasadorii vinului” - o relatare despre cinci oameni de succes care promovează vinul moldovenesc peste hotarele țării, în România, Franța, Portugalia sau Japonia.

„Ghidul are un tiraj de 4000 de exemplare, cu 1000 mai mult decât în 2018, iar în curând va apărea și varianta electronică a acestuia, în limba română și engleză, care va putea fi accesată din orice colț al lumii”, a anunțat autorul ghidului. El a adăugat că “Fine Wine Guide se vrea un îndrumător în lumea bogată a Vinului Moldovei”.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a apreciat înalt apariția Ghidului, pe care l-a apreciat drept „atractiv” și care este chemat să educe cultura consumatorilor de vinuri. Ea a sugerat ca ghidul să fie distribuit și reprezentanțelor economice ale misiunilor diplomatice de peste hotare.

Deși în ghid sunt incluse 50 denumiri de vinuri, Republica Moldova se poate mândri cu o gamă mult mai largă de vinuri bune, calitatea cărora a fost demonstrată la concursurile internaționale, a menționat experta Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

Fine Wine Guide 2019 va fi prezentat publicului larg, pe 5-6 octombrie 2019, în Piața Marii Adunări Naționale, de Ziua Națională a Vinului.

Ghidul urmează a fi distribuit în industria HORECA, la bordul aeronavelor Air Moldova, dar și la evenimentele dedicate vinului. De asemenea, publicația va fi prezentată la cele mai importante târguri de vinuri din străinătate, la concursuri de vinuri și evenimente de promovare a Vinului Moldovei.

Fine Wine Guide a fost tipărit cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Partener general al proiectului, pentru al doilea an, este rețeaua Fourchette Gourmet.

img19007780

img19007780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!