ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va primi suplimentar 10 mln de euro pentru construcția unui nou penitenciar în capitală

13:23 | 01.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) va acorda suplimentar Republicii Moldova un împrumut în valoare de 10 mln de euro pentru construcția unui nou penitenciar în Chișinău, informează MOLDPRES.

Aceste lucru este prevăzut într-un Amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și BDCE pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău. Guvernul a aprobat la ședința de astăzi hotărârea privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului respectiv.

Majorarea sumei împrumutului a fost necesară întrucât la elaborarea schiței de proiect a penitenciarului au fost făcute calcule estimative, care nu s-au axat pe volume concrete ale lucrărilor, ceea ce a cauzat ulterior creșterea cheltuielilor. Un alt factor care a cauzat majorarea cheltuielilor constituie creșterea anuală a ratei inflației, în perioada 2013-2018, în medie cu 5,9%.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat la ședința guvernului că lucrările de construcție ar urma să fie lansate la începutul anului viitor și acestea ar putea dura circa trei ani.

La 10 octombrie 2013, Republica Moldova și BDCE au semnat un Acord-cadru de împrumut în valoare de 39 mln de euro, bani care urmează a fi utilizați pentru construcția unui nou penitenciar.

img19008775

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!