ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PSRM a înregistrat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu

16:24 | 08.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Fracţiunea PSRM a înregistrat vineri, 8 noiembrie în legislativ o moţiune de cenzură împotriva cabinetului de miniştri condus de Maia Sandu. Documentul a fost înregistrat imediat după ce guvernul și-a angajat răspunderea în fața parlamentului asupra proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură, comunică MOLDPRES.

Moţiunea a fost citită în plen de deputatul PSRM, Vasile Bolea, şi urmează să fie examinată în Comisia juridică, numiri şi imunităţi, după care va fi dezbătură în următoare şedinţă a parlamentului.

“În luna iunie 2019 guvernul învestit în condiții grele de incertitudine politică a readus speranțele cetățenilor în instituțiile statului. Cetățenii au avut speranța în aceea că administrarea treburilor statului va fi mai eficientă și transformările spre bine nu se vor lăsa așteptate. În loc să schimbe direcția greșită spre care mergea țara, actualul guvern a devenit un cabinet, care prin inacțiunea sa pe diferite direcții de activitate social-economică dăunează intereselor actualei generații și viitoarelor generații de cetățeni. Noul proiect cu privire la Procuratura Generală asumat la data de 6 noiembrie de guvern, pune în pericol grav independența procuraturii și politizează această instituție. Guvernul Sandu a încălcat elementarele principii democratice: a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a ignorat bunele practici în domeniul desemnării unui procuror general, a ignorat Constituția și opinia Comisiei de la Veneția, s-a substituit parlamentului pe un subiect de interes public, evitând dezbateri publice și cel mai grav în actuala conjunctură, a trădat încrederea partenerilor politici și internaționali”, a menţionat Bolea.

Deputatul PSRM a comunicat că formaţiunea din care face parte nu va tolera acţiunile cabinetului de miniştri pe care îl consideră “responsabil de eșecul reformei justiției”. “Noul proiect de lege asumat de guvern agravează și mai mult situația dificilă în domeniul justiției şi pune capăt eforturilor statului de a reforma procuratura după un model european. Prin acest document asumat de guvern se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor executivă și judecătoreasă”, a adăugat Bolea.

În timp ce deputaţii PSRM prezentau în plen moţiunea de cenzură, în faţa clădirii parlamentului mai mulţi cetăţeni protestau în susţinerea guvernului şi a premierului.

img19009027

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!