ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Universitatea de Stat din Comrat va deschide mai multe specialităţi

12:20 | 26.11.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Autorităţile din UTA Gagauz-Yeri planifică să deschidă mai multe specialităţi în cadrul Universităţii de Stat din Comrat (USC), în special la profil pedagogic, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit Nataliei Cristeva, şeful Direcţiei pentru educaţie în executivul autonomiei, „avem mare nevoie de cadre pedagogice tinere. Am analizat situaţia şi, ţinând cont de faptul că universităţile din ţară instruiesc mai puţini pedagogi pentru a preda în limba rusă, am negociat cu Universitatea de la Comrat”. 

„Astfel, din anul următor, vor fi întreprinse toate măsurile pentru a restabili la USC specialităţi cum ar fi matematica, informatica, fizica, biologia, geografia ş.a.”, a explicat Natalia Cristeva pentru gagauzinfo.md.

Sursa citată a relevat că este foarte important şi de „a motiva absolvenţii să se înscrie la aceste specialităţi”.

„Scopul principal este de a le trezi dorinţa elevilor noştri să meargă la studii la Universitatea de la Comrat. Or, pentru aceasta suntem în proces de elaborare a mai multor programe motivaţionale. Bunăoară, bursa autorităţilor găgăuze o vor putea primi doar acei studenţi care vor studia la specialităţile necesare. La fel, ne gândim să le oferim condiţii mai bune de trai în cămine, să sprijinim tinerii pedagogi cu indemnizaţii şi înlesniri”, a spus şeful Direcţiei pentru educaţie de la Comrat.

În sudul ţării activează trei universităţi – la Cahul, Comrat şi Taraclia. În instituţia din UTA Gagauz-Yeri îşi fac studiile peste 1600 de studenţi.

În prezent în regiune există un deficit de circa o sută de pedagogi. Totodată, un sfert din profesorii care activează sunt de vârstă pensionară, iar încă 15% - în prag de pensionare.

În anul de studii 2018-2019 în instituțiile de învățământ din țară s-au înregistrat circa două mii de posturi didactice vacante.

img19009573

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!