ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artiști din R. Moldova au participat la concertul de închidere al Jocurilor Delfice CSI

14:42 | 26.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Cea de-a XIV-a ediție a Jocurilor Delfice pentru tineret ale Comunității Statelor Independente s-a încheiat luni seară, 25 noiembrie, la Moscova, cu un concert festiv, la care au participat și artiști din R. Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Consiliului Național Delfic, secretarul general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, compozitorul Constantin Rusnac, a menționat că spectacolul a avut loc în una din cele mai prestigioase săli ale Moscovei moderne - Vegas City Hall. Pe scenă au evoluat Ansamblul de dansuri populare ”Strămoșeasca”, laureat al Jocurilor Delfice pentru tineret, ediția a XIV-a cu dansul ”Hora ca la sud” și Ksenia Kazachevskaya, soprană, laureată a Jocurilor Delfice pentru tineret, ediția a XIV-a cu romanța “Aștept de la tine”, versuri de Pavel Boțu, muzică de Constantin Rusnac. Ea a fost acompaniată de Orchestra Simfonică din Moscova, dirijată de Alexei Ciuikov, la pian - autorul.

Festivitatea s-a încheiat cu Imnul Jocurilor Delfice, muzică Constantin Rusnac, versuri Ludmila Sobietsky, traducere în limba rusă de Alexandra Iunco.

”Artiștii noștri s-au bucurat de un mare succes. Ei au demonstrat încă o dată că medaliile de aur, argint și bronz, pe care le-au obținut la Jocurile Delfice, au fost binemeritate”, a constatat Constantin Rusnac.

La cea de-a XIV-a ediție a Jocurilor Delfice CSI au participat peste 400 de artiști din țările Comunității Statelor Independente, cu vârstele cuprinse între 10 și 25 de ani.

Potrivit directorului executiv al Consiliului Național Delfic al Rusiei, A. Poniavin, concursurile au avut loc la șase nominalizări: pian, vioară, canto academic, popular și muzică ușoară, precum și la o probă deschisă pentru diverse arte (dans, interpretare instrumentală, lectură dramatică, etc.).

Jocurile Delfice au apărut în anul 582 înainte de Hristos în Grecia. Împreună cu Jocurile Olimpice, Jocurile Delfice (numite anterior Pythian) au fost interzise în urmă cu mai bine de 1600 de ani și reînviate abia la începutul sec. XX: din 1927 până în 1930, în Grecia a avut loc Festivalul Delfic, care a devenit un analog al jocurilor antice pitice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial Forul Superior al Artelor a fost sistat. Noua eră a Jocurilor Delfice, care a devenit un fenomen la nivel mondial, a început abia în 2000, când au fost organizate Primele Jocuri Delfice Mondiale, cu participarea a 27 de țări la Moscova, de către Consiliul Național Delfic al Rusiei. La eveniment au luat parte 938 de artiști, iar juriul a fost compus din reprezentanți a 13 țări.

Cea de-a XIV-a ediție a Jocurilor Delfice pentru Tineret CSI s-a desfășurat în perioada 22-26 noiembrie în regiunea Moscova.

img19009582

img19009582

img19009582

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!