ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătății va publica, la fiecare trei ani, un raport național privind calitatea apei potabile

18:03 | 19.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va publica, o dată la trei ani, un raportul național privind calitatea apei potabile. Acest lucru este stabilit într-un proiect de lege aprobat de Parlament în lectură finală la ședința de joi, 19 decembrie, transmite MOLDPRES. 

Documentul mai prevede că fântânile ce asigură apa potabilă în mediul rural vor fi supuse controalelor la fiecare trei ani, iar dacă analizele de laborator vor indica că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consum și pentru irigații.

Proiectul aprobat de deputați stabilește anumiți parametri pe care trebuie să-i întrunească apa din robinetul consumatorului, apa potabilă îmbuteliată, precum și apa folosită în procesul de producție la întreprinderile alimentare. Aceasta trebuie să fie curată, lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care prin concentrația sa constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.

De calitatea apei vor fi responsabili producătorii și distribuitorii, dar și autoritățile publice. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va monitoriza calitatea apei la fiecare etapă de producere, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea calitatea apei potabile utilizate de întreprinderile de profil alimentar și a apei îmbuteliate comercializate.

img19010470

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!