ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre R. Moldova şi Belarus privind securitatea socială

15:42 | 27.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 27 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat vineri Hotărârea privind proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Belarus cu privire la securitatea socială, semnat la 23 octombrie 2019. Proiectul va fi prezentat şefului statului spre examinare, informează MOLDPRES.

Scopul tratatului este ca cetăţenii Republicii Moldova care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Belarus, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat şi, totodată, pe perioada de activitate să fie asiguraţi cu un venit sub formă de prestaţii sociale în cazul survenirii unor riscuri asigurate, precum dizabilitatea şi pierderea întreţinătorului.

Documentul vizează angajaţii, lucrătorii independenţi, lucrătorii detaşaţi, personalul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare etc.

Conform principiului de calculare a pensiilor pro rata temporis (proporţionalităţii), fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Persoana se va bucura de dreptul de a beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea pe teritoriul statului de domiciliu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!