ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful statului propune excluderea poverii fiscale de pe umerii cetăţenilor pentru compensarea ”furtului miliardului”

13:04 | 07.02.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Preşedintele ţării, Igor Dodon, a anunţat, în cadrul emisiunii ”Preşedintele răspunde”, că va veni în următoarele zile cu o iniţiativă legislativă care să scoată povara fiscală de pe umerii cetăţenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar, comunică MOLDPRES.

Şeful statului a declarat că banii furaţi trebuie întorşi în ţară, iar persoanele vinovate trebuie să stea la închisoare. ”Procesul a început, câteva miliarde de lei au fost întoarse. Unele persoane au fost condamnate, altele sunt în căutare internaţională”, a opinat Dodon.

Preşedintele susţine că la etapa actuală problema cea mai importantă, de care se ocupă Guvernul, este cum aceste peste 20 de miliarde de lei, care sunt puşi pe umerii cetăţenilor, să fie excluşi din buget ca să nu plătească oamenii prin taxe şi impozite. ”A fost identificată o formulă, în urma consultărilor cu partenerii externi, inclusiv FMI, cum să compensăm la această etapă o parte din cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, dar din alte surse”, a adăugat Dodon.

El a specificat că urmează să fie adoptată o lege prin care datoria de peste 20 de miliarde de lei să fie redusă cel puţin cu 5-6 miliarde de lei. ”Dacă anual se achitau din contul cetăţenilor circa 600-700 de milioane de lei, pentru a întoarce acest miliard, cred că vom reuşi să micşorăm această sumă de două ori printr-o lege, care va fi aprobată săptămâna viitoare”, a conchis preşedintele.

img20001084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!