ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova va fi lansată o amplă campanie de plantare a arborilor

12:05 | 05.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Agenția „Moldsilva” va organiza în această primăvară o amplă campanie de plantare a arborilor, înscrisă în contextul marcării, la 21 martie, a Zilei internaționale a pădurilor. De asemenea, lucrările extinse de înverzire în ţară au fost propuse şi într-o iniţiativă a prim-ministrului Ion Chicu, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Dumitru Cojocaru, directorul  Agenției „Moldsilva”, în prezent, în pepinierele întreprinderilor silvice din subordinea instituţiei sunt 12 milioane de puieți, material săditor talie joasă și înaltă, ce ar putea fi plantat în cadrul campaniei de înverzire,  în condițiile finanțării de către Fondul Ecologic de Stat.

Totodată, Dumitru Cojocaru a făcut un apel către autoritățile publice locale, instituțiile de stat, cele de învățământ și alte organizații, să stabilească zonele ce urmează a fi plantate și să remită solicitările pentru asigurarea cu material săditor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției „Moldsilva”.

De asemenea, silvicultorii vor merge în școli, grădinițe și alte instituții pentru a promova această campanie „de responsabilizare civică și dragoste de plaiul natal”. „Ca urmare, copiii din instituțiile preșcolare și școlare se vor bucura de teritorii adiacente plantate cu arbori și arbuști”, indică surse de la „Moldsilva”.

Decizia Agenției „Moldsilva” este de a continua această inițiativă și în toamnă, „care pe viitor ar putea deveni o tradiție  frumoasă”. „Campania de plantare a arborilor ar fi un exemplu concludent de mobilizare a întregii societăți, reprezentând un aport consistent la tendința de sporire a suprafețelor împădurite, dezvoltarea biodiversității și impactul pentru un mediu mai curat în Republica Moldova”, conform „Moldsilva”.

În Republica Moldova sunt peste 400 mii de hectare de pădure. Mare parte din acestea se află în gestiunea Agenţiei „Moldsilva”, iar restul sunt administrate de autorităţile locale şi circa 3% se află în proprietate privată. În ţara noastră, pădurile ocupă aproximativ 13 la sută din teritoriu.  

Cota de împădurire în R. Moldova este una dintre cele mai joase din Europa. Conform datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, pădurile şi terenurile împădurite acopereau, în ultimii ani, peste 180 de milioane de hectare în Uniunea Europeană, aproximativ 43% din suprafaţa terestră totală a blocului comunitar. Astfel, pădurile acoperă o suprafaţă de teren uşor mai mare decât cea destinată agriculturii (aproximativ 41%). Cele mai extinse zone cu păduri se află în Suedia, Spania şi Finlanda.

Ziua Internaţională a Pădurilor se marchează în fiecare an la 21 martie, începând din 2012, conform unei rezoluţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

img20001953

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!