ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Hotărârea nr. 7 din 13 martie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică

15:30 | 13.03.2020 Categorie: Oficial

Privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. În cadrul Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică a fost examinată situația epidemiologică prin COVID-19, inclusiv tendințele de evoluție a bolii la nivel global, regional și național. Se constată că la data de 13 martie 2020, în Republica Moldova au fost confirmate 6 cazuri de COVID-19 (de import) la persoane reîntoarse recent din Italia.

La data de 11.03.2020 Organizația Mondială a Sănătății a anunțat faza de transmitere pandemică a virusului SARS-CoV-2, de asemenea infecția COVID-19 se înregistrează în toate țările UE, cu ritmul de creștere al cazurilor de boală similar cu transmiterea în China, aceste țări fiind reședință temporară a cetățeniilor RM.

În urma analizei situației epidemiologice actuale la nivel global, regional și național privind COVID-19 și a recomandărilor organizațiilor internaționale, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică,

HOTĂRĂŞTE:

1. Se ia act de informația prezentată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, măsurile de prevenire și răspuns.

2. Se constată gradul de alertă Cod roșu la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanșare a urgenței de sănătate publică în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1431 din 29.12.2016.

3. Se aprobă Planul de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).

4. Se va asigura implementarea continuă a deciziilor anterioare a Hotărârilor CNESP

5. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor vor asigura sistarea activității unor Puncte de trecere a frontierei de stat pe segmentul de frontieră moldo-român și moldo-ucrainean, conform anexei.

6. Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura:

I) Sistarea curselor aeriene regulate cu Italia, Spania, Franța Începând cu 15 martie 2020, orele 00:00.

II) Sistarea curselor aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România începând cu 16 martie 2020, orele 00:00.

III) Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca călătorii, care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franța, Germania, China, Iran și Coreea de Sud.

IV) Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca persoane de altă cetățenie, decât cea moldovenească, care vin către Republica Moldova.

V) Excepție de la prevederile p.6.4 fac persoanele apatride și cetățenii străini cu domiciliu, reședință sau permis de ședere în Republica Moldova.

VI) Obligativitatea prezentării de către operatorii aerieni a datelor despre pasageri cu indicarea suplimentară a locurilor de bord la finalizarea formalităților de îmbarcare a pasagerilor cu destinație finală către Republica Moldova.

VII) Prevederile prezentului punct sunt valabile până la data de 31 martie 2020, cu posibilitate de prelungire.

7. Autoritățile publice locale, administratorii localurilor de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor, și altor unități pentru antrenament și recreere vor asigura sistarea activităților organizate, inclusiv în locurile de recreere și de agrement, pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la data de 01.04.2020.

8. Managerii, directorii, proprietarii companiilor transportatoare de pasageri (autobuze, troleibuze, rutiere, taxi și alte mijloace de transport de pasageri urban și interurban), indiferent de forma de proprietate, vor asigura igienizarea și dezinfecția unităților de transport după fiecare rută și în stațiile terminus, precum și menținerea condițiilor igienice în procesul de acordare a serviciilor de transport.

9. Se sistează până la 31.03.2020 întrunirile/serviciile religioase desfășurate de toate cultele, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În cazuri excepționale (înmormântare), se va ține cont de prevederile p. 2 din Hotărârea nr. 6 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică din 10.03.2020.

10. Monitorizarea executării deciziilor Comisiei se pune în sarcina Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Președinte al Comisiei, Prim ministru Ion CHICU

Vicepreședinte al Comisiei, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica DUMBRĂVEANU

Secretar al Comisiei Nicolae FURTUNĂ

img20002259

img20002259

img20002259

img20002259

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!