ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 109, majoritatea sunt cu transmitere locală

10:10 | 24.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. În laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost confirmate 109 cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre acestea, 43 sunt de import, iar 66 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri de coronavirus de tip nou au fost înregistrate în capitală. Anunțul a fost făcut astăzi, după şedinţa Punctului Focal, de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, în prezent, în spitalele din capitală sunt internați 45 bărbați și 64 femei, infectați cu COVID-19, dintre care 10 sunt în stare gravă. Alte trei persoane, dintre acestea două în stare gravă, sunt internate la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar opt copii beneficiază de tratament la Spitalul de boli contagioase.

Șeful de la sănătate a precizat că cele mai multe cazuri de COVID-19, circa 40, au fost înregistrate în capitală, 17 cazuri la Hâncești, câte 8 cazuri la Căușeni și Stefan Vodă și șase cazuri în localitățile din stânga Nistrului. Ieri, au fost înregistrate două cazuri de infectare la Râșcani și unul la Șoldănești.

Dumbrăveanu a venit și cu un apel din partea unui medic infectat cu COVID-19, în care acesta le-a cerut cetățenilor să fie responsabili și să furnizeze informații corecte lucrătorilor medicali pentru evita expunerea acestora la infectare și dezichilibrarea sistemului medical.

Ministrul a venit cu solicitarea repetată către populație, în special către vârstnici care sunt cei mai expuși riscului de infectare, să stea acasă, să evite ieșirile publice, să întreprindă toate măsurile de protecție și igienă.

Șeful de la Sănătate a anunțat că, ieri, R. Moldova a mai beneficiat de un lot de ajutor medical, printre care și teste de la OMS, dar și din partea unui furnizor privat de servicii medicale. Ea a adăugat că autoritățile au încheiat deja câteva contracte pe termen mediu cu firme furnizoare de teste. „Până în prezent, în R. Moldova au fost aplicate 907 teste”, a spus Dumbrăveanu.

În perioada 17 martie-15 mai 2020, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este declarată stare de urgenţă. Pe durata acesteia, Comisia Națională pentru Situaţii Excepţionale a emis mai multe măsuri restrictive pentru cetățeni și va implica polițiștii și militarii pentru supravegherea respectării lor. Cetățenii, dar și agenții economici, care nu se supun deciziilor comisiei, vor fi sancționați.

 

 

img20002586

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!