ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic a fost discutată de către ministrul de Externe cu omologul polonez

18:10 | 07.05.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 mai. /MOLDPRES/. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz, relatează MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al MAEIE.

Șeful diplomației moldovenești a mulțumit pentru receptivitatea și deschiderea de care au dat dovadă autoritățile Poloniei în procesul de repatriere a moldovenilor în contextul pandemiei de COVID-19. Oleg Țulea a apreciat înalt reacția promptă a Poloniei la solicitarea Republicii Moldova de acordare a asistenței în lupta cu infecția de coronavirus. Donația de echipamente medicale spitalelor din țara noastră și susținerea acordată instituțiilor medico-sanitare publice constituie un act de solidaritate în eforturile comune de combatere a efectelor pandemiei.

Un subiect cheie al discuțiilor l-a constituit cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, interlocutorii fiind de acord privind necesitatea imprimării unui caracter ambițios noilor obiective care vor fi stabilite în anul curent, inclusiv cu ocazia Summit-ului Parteneriatului. Ministrul Țulea a reiterat în acest context prioritatea acordată de Republica Moldova integrării europene și implicit PaE care facilitează atingerea acestui obiectiv strategic prin inițiativele pe care le promovează. 

Convorbirea celor doi oficiali a vizat identificarea oportunităților de colaborare pentru dezvoltarea parteneriatului moldo-polonez, fiind remarcat cursul ascendent al relațiilor bilaterale şi voința reciprocă de amplificare a acestora. Discuția a reliefat stadiul excelent al cooperării și la nivel economic, fiind evocate în acest sens schimburile comerciale bilaterale în creștere și poziția Poloniei în topul investitorilor din Republica Moldova. Miniștrii au agreat că relațiile economice și comerciale dintre cele două țări ocupă un loc important și au reiterat interesul de a le intensifica plenar pe multiple planuri.

img20003787

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!