ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Diversificarea surselor energetice este o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii

13:23 | 12.05.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României, construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, eficiența energetică în clădirile publice, precum și construcția gazoductului Iași-Ungheni – sunt doar câteva proiecte strategice ale Republicii Moldova privind dezvoltarea sectorului energetic. Or, diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldovei este una din prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), potrivit ministrului de resort, Sergiu Railean, transmite MOLDPRES.

„Sectorul energetic este unul strategic pentru economia națională. Diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldovei prin realizarea interconectării sistemelor electroenergetice cu România și interconectarea sistemului electroenergetic autohton în piața energetică regională a UE este una din prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii. De asemenea, ne dorim să dezvoltăm și în continuare proiecte ce țin de sporirea accesului cetățenilor Republicii Moldova la serviciile publice îmbunătățite în domeniul aprovizionării cu apă și a canalizării, precum și al eficienței energetice în clădirile publice”, susține Sergiu Railean.

Potrivit MEI, începând cu 2010, Republica Moldova și-a propus să depășească barierele de utilizare a tehnologiilor care folosesc energia solară și biomasa prin demonstrarea exemplelor de practici bune viabile ca alternativă gazului natural și cărbunelui, precum și ca o modalitate durabilă de protecție a mediului ambiant prin soluționarea problemelor de aprovizionare energetică în localitățile rurale.

Printre proiectele importante din sectorul energetic se numără Moldelectrica – reabilitarea rețelelor de transport electric, construcția gazoductului Iași-Ungheni, reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir.

De asemenea, în prezent se implementează programe cum ar fi Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și eficiența energetică în clădirile publice, interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.

img20003892

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!