ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Redeschiderea grădinițelor presupune responsabilități mari pentru autoritățile locale, susține viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici

13:28 | 19.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău că 66 la sută din părinții care au copii de vârstă preșcolară doresc să-i trimită la grădiniță, transmite MOLDPRES.

Cutasevici a menționat că redeschiderea instituțiilor preșcolare de învățământ ține de competența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și că acest lucru este o responsabilitate enormă pentru autoritățile publice locale. “În această perioadă, 149 de copii și pedagogi au fost identificați pozitivi la COVID-19. Recent, patru cadre didactice, care activau în instituțiile preșcolare de învățământ, au fost declarate pozitiv la noul coronavirus. Este o responsabilitate enormă pentru noi redeschiderea grădinițelor”, a spus viceprimarul Cutasevici.

În același timp, oficialul primăriei Chișinău a specificat că, în eventualitatea redeschiderii grădinițelor, numărul de copii din grupă va fi limitat, iar orarul de funcționare al acestora va fi mai mic. “Pentru a putea aplica recomandările cadru eliberate de Ministerul Educației, primii care vor fi acceptați vor fi copiii din grupa mare, aceștia răspund mai bine la recomandările pedagogilor”, a spus Cutasevici.

Recent, secretarul de stat la Ministerul Educației, Natalia Grâu, a declarat că autoritățile publice locale au dreptul să decidă politica de înmatriculare a copiilor. Acest proces va avea loc reeșalonat, cu deschiderea inițială a două sau trei grupe și cu selectarea inițială a copiilor a căror părinți sunt angajați în câmpul muncii.  

Potrivit recomandărilor Ministerului Educației, pentru redeschiderea instituțiilor preșcolare toți copiii și angajații acestor instituții vor trebui să efectueze un control medical. Doar copiii vaccinați vor putea fi admiși la grădiniță. Instituțiile trebuie să fie dotate cu termometre digitale și alt utilaj necesar, fiecare grupă va avea doi educatori și cel mult zece copii, iar angajații instituțiilor nu vor depăși vârsta de 63 de ani.

img20004924

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!