ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scăldatul în lacurile din capitală este interzis

09:43 | 24.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chişinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerinţelor sanitaro-epidemiologice. În acelaşi timp, în perioada pandemiei COVID-19, este interzis accesul în zonele de agrement, inclusiv scăldatul, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), cercetările de laborator efectuate de către specialişti pe parcursul lunii iunie, arată că în lacurile din capitală și din ţară sunt prezente bacteriile coliforme şi E. Coli, care au fost atribuite clasei IV-V de poluare, fapt ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, în zona de agrement ,,Vatra” a fost depistat vibrionul holerei Non-01, care poate fi un pericol iminent prin bolile diareice acute.

Specialiștii ANSP susțin că și nisipului de pe plajele din zonele de agrement „Vatra” şi  „Vadul lui Vodă” nu corespunde normelor, iar în probele luate pentru laborator a fost depistată toxocara canis, care poate provoca ,,toxocaroză” – boală parazitară, atât la copii, cât şi la adulţi. De asemenea, deşeurile menajere lăsate de populaţie în urma odihnei influenţează nefast calitatea nisipului, solului şi a apei din lacuri.

În perioada sezonului estival, cetăţenii sunt îndemnaţi să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.

img20005055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!