ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

356 concentratoare de oxigen au fost oferite R. Moldova de UE și OMS

13:11 | 04.09.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Un număr de 356 concentratoare de oxigen au fost livrate astăzi la Chișinău, fiind oferite de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, echipamentul medical a ajuns în țară cu sprijinului financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic.

Cele 356 de concentratoare de oxigen au fost repartizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în funcție de disponibilitatea echipamentului și necesitățile stringente ale fiecărei instituții spitalicești din țară. Distribuția a început imediat la sosirea camionului în Chișinău. Valoarea acestora este de 253.000 de euro.

În cadrul evenimentului de predare a echipamentului, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că acțiunea de astăzi este un exemplu concret de asistență oferită pacienților din Republica Moldova.

“Aceste concentratoare de oxigen pot salva viața celor internați în spitalele din țară. Sperăm că acest suport adițional, prin care Uniunea Europeană continuă abordarea Echipa Europa pentru asistența oferită în contextul COVID-19, va contribui benefic la combaterea consecințelor pandemiei pentru sănătatea cetățenilor Republicii Moldova.”, a opinat Michalko.

Și Igor Pokanevych, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, a specificat că livrarea concentratoarelor de oxigen va aduce un aport semnificativ la tratamentul persoanelor bolnave și va permite salvarea celor care au nevoi de respirație asistată și de oxigen.

„Din păcate, numărul pacienților cu forme grave ale infecției COVID-19 crește de la o zi la alta, iar aceste concentratoare de oxigen sunt șansa la viață a persoanelor bolnave. Odată distribuite, ne asigurăm că instituțiile spitalicești din țară aplică tratamentul corespunzător tuturor pacienților. Mulțumim Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății pentru solidaritate și implicare”, a spus Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Conform specialiștilor, oxigenoterapia este parte componentă a terapiei în COVID-19 pentru restabilirea nivelului de oxigen în cazul problemelor respiratorii, asociate cu oxigenarea creierului și hipoxie. 

img20007065

img20007065

img20007065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!