ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șase grădinițe din capitală vor fi eficientizate energetic

13:01 | 01.10.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău a semnat astăzi primul contract de achiziție cu antreprenorul care a câștigat concursul pentru furnizarea serviciilor privind reabilitarea edificiilor a șase grădinițe din municipiul Chișinău, în cadrul proiectului „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din Chișinău", informează MOLDPRES.

Potrivit Primăriei capitalei, în decursul următoarelor 12 luni, instituțiile de învățământ preșcolar nr. 34, 112, 127, 146, 167 și 225, vor beneficia de lucrări de reabilitare și renovare, inclusiv măsuri integrate în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Proiectul prevede izolarea exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; înlocuirea echipamentelor de gătit vechi din blocul alimentar; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru generarea DHW; sisteme de contorizare inteligentă etc.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de euro şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu susținerea financiară a partenerilor de dezvoltare, BERD (cu 10 mln de euro, împrumut), BEI (10 mln de euro, împrumut) și Fondul pentru energie E5P (5 mln, grant).

Pe parcursul lunii octombrie, Primăria capitalei va lansa licitațiile pentru celelalte alte trei loturi (furnizarea serviciilor privind reabilitarea termică a clădirilor), unde sunt incluse trei spitale și 14 licee/școli sportive. 

img20007835

img20007835

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!