ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Buletinele de vot pentru cele 139 de secții de votare constituite peste hotare a ajuns la destinație, anunță MEIE

14:17 | 30.10.2020 Categorie: Politică

Chișinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Toate valizele cu rechizitoriu electoral, buletinele de vot au ajuns în siguranță la toate cele 139 de secții de votare care vor fi deschise pentru hotare. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, în cadrul unei conferințe comune cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, comunică MOLDPRES.

Șeful diplomației de la Chișinău a precizat că, în ultima lună, MAEIE a acreditat 21 de instituții media internaționale și un număr de 56 de jurnaliști din opt țări, interesați de desfășurarea procesului electoral în Republica Moldova. El a adăugat că, la ziua de astăzi, procesul organizatoric este finalizat, iar locațiile pentru cele 139 de secții au fost identificate și pregătite. 

„În această perioadă, misiunile noastre diplomatice au identificat locațiile celor 139 de secții de votare. În primul rând, au fost identificate spații care întrunesc condițiile necesare pentru desfășurarea scrutinului, care să asigure siguranță atât pentru personalul birourilor electorale, cât și pentru cetățenii care urmează să vină pe 1 noiembrie să-și exprime opțiunile de vot. Urmărind aplicarea prevederilor actuale ale Codului electoral, MAEIE a delegat președinți în componența majorității birourilor electorale din rândul personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, totodată, am delegat un număr de patru diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dintre care o persoană a fost deplasată în Franța și trei în România”, a spus Țulea.

El a specificat că tot în premieră, 27 de președinți de birouri sunt desemnați din rândul cetățenilor Republicii Moldova, care au reședință temporară sau permanentă în străinătate: 10 în Italia, 8 Rusia, 3 Marea Britanie, 2 SUA, 2 Canada, și câte unu în Irlanda, și Germania. Conform practicii scrutinelor anterioare, diaspora este implicată masiv în componența birourilor electorale ale secțiilor de votare. „Până astăzi, toate valizele cu rechizitoriu electoral, buletinele de vot au ajuns în siguranță la toate secțiile de votare pe care le deschidem. Urmărim și monitorizăm constant evoluțiile legate de situația epidemiologică din fiecare stat, inclusiv riscurile care pot să apară pe ultima sută de metri și informăm CEC despre aceste riscuri, pentru a lua o decizie referitoare la desfășurarea alegerilor pentru data de 1 noiembrie”, a adăugat Țulea.

Acesta a precizat că MAEIE a pregătit un material informativ cu situația pe fiecare țară, care va fi plasat pe paginile web, cât și pe paginile de Facebook ale misiunilor diplomatice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că cetățenii de peste hotarele țării nu vor putea apela la urna mobilă. Acesta i-a îndemnat să consulte toate informațiile oficiale pentru a putea participa la vot.

Duminică, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În cursa pentru fotoliul de președinte au fost înregistrați opt candidați.

img20008594

img20008594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!