ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 10 la sută din medicamentele utilizate de cetățenii R. Moldova sunt antibiotice

13:01 | 18.11.2020 Categorie: Societate

Chișinău, 18 nov. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, antibioticele constituie aproximativ 10% din numărul total de medicamente. Datele au fost făcute publice astăzi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu în contextul lansării Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, comunică MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful de la sănătate a menționat că utilizarea irațională a antibioticelor poate crea bariere în tratamentul altor boli, cauzând complicații și chiar decese, în special pe fonul unui sistem imunitar deficitar. „Este o problemă majoră, care trebuie conștientizată de fiecare dintre noi, întreaga societate și autorități cu atribuții în domeniu. Este extrem de necesar să ne unim eforturile în jurul obiectivului comun de a reduce utilizarea excesivă a antibioticelor la oameni, animale sau plante”, a opinat Dumbrăveanu.

Și reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a menționat în cadrul aceluiași eveniment că, în timpul pandemiei, fiecare cetățean are un rol important în gestionarea situației, însă nimeni nu trebuie să uite de rezistența antimicrobiană, o amenințare reală în adresa sănătății publice. „Utilizarea corectă și responsabilă a preparatelor antimicrobiene va permite ca omenirea să beneficieze cât mai mult timp de eficiența acestora, astfel să existe capacitatea de a preveni și trata infecțiile acum și pentru generațiile viitoare”, a spus Pokanevych.

Anul curent, Republica Moldova va marca cea de-a șasea Săptămână mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice. În acest context, vor fi organizate la nivel național activități intersectoriale de comunicare, informare și sensibilizare, în comun cu instituțiile statului, autoritățile publice locale, ONG-uri, ce vor include conferințele on-line, webinare, discuții publice și individuale, emisiuni radio și de televiziune.

Specialiștii avertizează că utilizarea abuzivă a antibioticelor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu ar trebui utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care boala ar fi cauzată de bacterii. În același timp, în lipsa antibioticelor, nu ar fi posibilă realizarea unor intervenții vitale, precum transplanturile de organe, chimioterapia la pacienții cu cancer, terapia intensivă în unele cazuri severe, precum și tratamentul bolilor bacteriene, ceea ce impune utilizarea rațională a acestor preparate, pentru a preveni fenomenul rezistenței la antimicrobiene.

Datele statistice arată că, anual, 700.000 de persoane decedează la nivel global din cauza infecțiilor cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA, luate împreună.

foto: MSMPS

img20009099

img20009099

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!