ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Judecătorii care se fac vinovați de pierderea dosarelor la CEDO vor plăti statului prejudiciile provocate

10:25 | 25.11.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Parlamentul va institui dreptul de regres al statului împotriva judecătorilor ale căror acțiuni sau inacțiuni au contribuit la condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/. Comisia juridică, numiri și imunități a Legislativului a aprobat astăzi un proiect de modificare a legislației, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului examinat în comisie, judecătorii vor purta răspundere materială proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat. Judecătorii urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Și procurorii urmează a fi sancționați, potrivit inițiativei legislative. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de 1 an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de 5 ani de la data comiterii abaterii.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.

foto: bizlaw.md

img20009298

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!