ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost desemnați învingătorii concursului de fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc”

09:11 | 30.11.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Cei mai buni elevi la fizică au fost premiați ieri în cadrul unei festivități de încheiere a celei de-a zecea ediție a concursului „In Memoriam Mihai Marinciuc”. Competiția intelectuală a fost organizată de Asociația Obștească ICAR, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc”, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Fundația Soros Moldova, transmite MOLDPRES.

La concurs s-au înscris 508 participanți din 55 de licee și gimnazii din țară. În legătură cu pandemia de COVID-19, ediția din anul curent a concursului s-a desfășurat online, iar participanții au avut de rezolvat trei subiecte. În urma jurizării, organizatorii au acordat în total 42 de diplome și medalii - șapte elevi au obținut locul I, alți 14 – locul II, iar 21 de elevi s-au învrednicit de locul III.

Cupa transmisibilă, care este acordată instituției cu cele mai multe medalii în clasament, i-a revenit și în acest an Liceului Teoretic „Orizont”, din Durlești, trei discipoli ai acestei instituții clasându-se pe locul I în cadrul competiției, alți patru – pe locul II, iar doi dintre aceștia obținând locul III. Șase elevi de la „Orizont” au obținut mențiuni în cadrul ediției curente a concursului de fizică.

Pe locul II în clasamentul liceelor s-a situat Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău, discipolii căruia au obținut trei medalii, câte una pentru locurile – I, II și III, și șase mențiuni. Şi pe locul III s-au plasat elevii de la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, aceștia reușind să obțină trei medalii și patru mențiuni.

Concursul de fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc” se desfășoară de zece ani și își propune să promoveze interesul pentru fizică, motivația pentru performanță în științele reale, precum și să atragă atenția publică asupra problemei accesului copiilor apți de performanță la studii de calitate. Prima ediție a concursului a avut loc la 26 noiembrie 2011, fiind organizată la inițiativa unui grup de profesori de fizică din municipiul Chișinău, realizată de colegi şi discipoli ai reputatului profesor Mihai Marinciuc și de Asociația Obștească „ICAR”. Concursul este deschis elevilor din clasele a VI-a – a XII-a din Republica Moldova, dotați cu interes și aptitudini pentru fizică.

Mihai Marinciuc a fost conferenţiar universitar la Catedra de Fizică a Universității Tehnice a Moldovei, un specialist notoriu în domeniul fizicii, înalt apreciat atât în instituțiile de învățământ superior și preuniversitar din Republica Moldova, cât şi în cele de peste hotare.

foto: UTM

img20009444

img20009444

img20009444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!